KALKINMA AJANSLARI
Göç
Ahiler Kalkınma Ajansı Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Niğde

 

Ajansımız Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir ve Niğde illerimizin yer aldığı TR71 Bölgesi’nde mesleki ve teknik eğitimde eğitim - istihdam - üretim ilişkisini güçlendirmeyi ve mesleki ve teknik eğitim olanaklarının geliştirilmesine katkı sağlamayı hedeflemektedir. Bu hedefe ulaşabilmek için mevcut eğitim ortamları geliştirilecek, yüksek verimli ve nitelikli insan sermayesi artırılacak ve böylece mesleki eğitim alan insan kaynağının bölgemizdeki işgücü piyasalarına katılımı kolaylaştırılacaktır.

Ülkenin ekonomik ve sosyal kalkınması üzerinden nitelikli insan kaynağı yetiştirme konusu ele alındığında akla gelen en önemli alanlardan birisi her zaman mesleki ve teknik eğitim olmuştur. Mesleki ve teknik eğitim alanının geliştirilmesinin verimli istihdama büyük katkı sağlayacağı bir gerçektir. Bölgemiz sanayi alanında özellikle otomotiv yan sanayi, tekstil ürünleri imalatı, gıda ürünleri imalatı ve madencilik sektörlerinde önemli ve kurumsal firmalara ev sahipliği yapmaktadır. Bu sanayi alanlarındaki firmaların ilgili sektörlerde kayda değer hamleler yapmasına ilişkin ihtiyaç duyduğu en önemli kaynaklardan birisi ise şüphesiz nitelikli insan kaynağıdır. Bu sebeple bölgemizde özellikle sanayi alanlarına katkı sunacak insan kaynağını yetiştirebilmek adına eğitim ortamlarının iyileştirilmesi ve eğitim kurumlarındaki insan kaynağının geliştirilmesi önem kazanmaktadır.

Bölgemizde Aksaray’da 21, Kırıkkale’de 28, Kırşehir’de 20, Nevşehir’de 21 ve Niğde’de 26 olmak üzere toplam 116 mesleki ve teknik eğitim kurumu bulunmaktadır. Bölgedeki bu eğitim kurumlarının büyük çoğunluğunu Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri oluştururken, bölgede ikinci olarak en fazla bulunan kurumlar ise Çok Programlı Anadolu Liseleridir. Ayrıca Aksaray’da mühendislik fakültelerinde kontenjan hakkı bulunan Aksaray Bilim ve Teknik Koleji bulunmaktadır. Yine Aksaray’da bir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ise ildeki en büyük ve kurumsal firmalardan birisi ile olan protokolü doğrultusunda her yıl 60 öğrenciye istihdam garantisi sunabilmektedir.

Mesleki ve teknik eğitimde eğitim - istihdam - üretim ilişkisi güçlendirilerek ve mesleki ve teknik eğitim olanakları geliştirilerek bölgemizdeki eğitim kurumlarının kapasiteleri geliştirilecek ve nitelikli insan kaynağı yetiştirme hususunda önemli adımlar atılmış olacaktır.

Ajansımız, mesleki eğitim kurumlarının başvuru sahibi olduğu mali destek programları ile bölgemizde eğitimde yenilikçi yöntem ve uygulamalarla hizmet kalitesinin arttırılması ve hizmetlere erişimin kolaylaştırılmasını destekleyen birçok proje destekledi. Bu projeler kapsamında bölgemizde STEM laboratuvarları, oyun, kodlama ve beceri atölyeleri kuruldu, öğretmen ve öğrencilerin farklı alanlarda gelişimlerini destekleyici eğitimler düzenlendi. Yine Ajansımız yürüttüğü eğitim ve danışmanlık programları ile eğitim kurumlarında çağın teknolojik gereklerine uygun, teknik kapasiteyi artırmaya ve mesleki ve teknik eğitim veren kurumların kapasitesinin güçlendirilmesine yönelik öğrenci ve öğretmenlere yazılım, yeni nesil öğretim teknikleri ve yapay zekâ gibi alanlarda eğitim ve danışmanlık sağladı.

Mesleki eğitim kurumlarındaki öğrencileri kurumsal firmalarla bir araya getirmek, öğrencilerin iletişim becerilerini geliştirmek ve motivasyonlarını artırmak için Ajans olarak programlar, eğitimler ve teknik ziyaretler gibi bir dizi faaliyet gerçekleştirdik ve bu etkinlikler ile bölgemizde bir yıl içerisinde yaklaşık 1.500 öğrenciye ulaştık.

Bölgemizde Mesleki Eğitim

- Bölgemizdeki mesleki ve teknik eğitim alanında eğitim veren kurumlarda günümüz teknolojilerine uyum sağlayacak altyapı ve donanım ihtiyacı bulunmaktadır.

- Eğitim kurumlarının bölgemizdeki önemli ve kurumsal firmalarla istihdam garantili protokoller, firmaların okulları desteklemesi, staj imkânları gibi konular çerçevesinde daha sık ortak platformlarda buluşması iki yönlü fayda sağlayacaktır.

- Mesleki ve teknik eğitim kurumlarının bölgemiz için büyük önem ifade ettiğine ilişkin farkındalık ve bilgilendirme çalışmaları hem öğrenciler hem de velilerin motivasyonu için gereklidir.

- Mesleki ve teknik eğitim kurumlarında eğitim alan öğrencilerin daha yaratıcı, özgüvenli, girişimci ve üretken bireyler olabilmeleri için uygun programlarla desteklenmeleri elzemdir.

Ajansımız tarafından yürütülecek programlarda desteklenecek alanların belirlenmesine yönelik bölgemizdeki tüm meslek okulları ile görüşmeler gerçekleştirerek okulların kaynak ve altyapı ihtiyacını belirledik ve böylece Meslek Liseleri Kaynak ve İhtiyaç Analizi'ni hazırladık.

Bu çalışma ile mesleki eğitim kurumlarının altyapı ve donanımının hızla değişen ve gelişen teknolojiye uyumlu hale getirilmesi için destek programları ilan etmeyi hedefliyoruz.

Ajansımız tarafından bölgemizde mesleki ve teknik eğitimi desteklemek için geliştirilen program ve projeler ile;

- Mesleki eğitimde yenilikçi yöntem ve uygulamaları yaygınlaştırmayı,

- Mesleki eğitim veren kurumların çağın teknolojik gereklerine uygun şekilde altyapı, kaynak ve donanıma yönelik kapasitesini güçlendirmeyi,

- Danışmanlık ve eğitim faaliyetleri ile mesleki eğitim veren kurumların hizmet kalitesini artırmayı,

- Mesleki eğitimde eğitim - istihdam - üretim ilişkisini güçlendirmeyi hedefliyoruz.

Mesleki Eğitime Önem Veriyor ve Mesleki Eğitimi Desteklemek için Program ve Projeler Geliştiriyoruz

 


 

2019 yılından itibaren “Mesleki Eğitim” teması çerçevesinde İl Milli Eğitim Müdürlükleri işbirliğinde bölgemizde mesleki eğitimi geliştirmeye ve mesleki eğitimdeki sorunların çözümüne katkı sağlamaya yönelik çalışmalar gerçekleştiriyoruz.