KALKINMA AJANSLARI
Çevre
Fırat Kalkınma Ajansı Malatya, Bingöl, Elazığ, Tunceli

 

Fırat Kalkınma Ajansı, geliştirdiği bölgesel politikalar ve verdiği destekler ile çevresel olarak sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlayacak projelere öncelik vermekte, gerek özel sektör gerekse kamuya kullandırdığı kaynaklarda sürdürülebilir çerce yaklaşımına sahip projelerin desteklenmesine öncelik vermektedir.

İnsanlığın günümüzde sürekli olarak artan tüketim talebi karşısında çevreye olan zararın minimuma indirilerek ekonomik büyümenin sürdürülmesi geçişi zorunlu kılmış, çevresel atıkların azaltılması, kkonusu, “Doğrusal Büyüme Modeli”nden “Döngüsel Büyüme Modeli”ne arbon emisyonlarının düşürülmesi gibi araçlarla sürdürülebilir ekonomik kalkınma kavramı geliştirilmiştir.

Sürekli büyümeye ve tüketmeye dayalı olan mevcut ekonomik büyüme modelinin sebep olduğu artan çevre kirliliği, doğal kaynakların hızla tükenmesi ve küresel ısınma, bu modelin farklılaşması gerektiği konusunu gündeme getirmiştir. 1992 yılında Brezilya’da 178 ülke tarafından kabul edilen “Agenda21”, 2000 yılında Birleşmiş Milletler “Milenyum Büyüme Hedefleri” ve 2015 yılında “2030 için Sürdürülebilir Kalkınma Ajandası” gibi çeşitli politikalar geliştirilmiştir. 2030 yılına kadar karbon emisyonlarını net olarak yarıya indirilmesi ve 2050 yılında ise sıfırlanması insanlığın geleceği için önemli adımlar olarak sıralanmıştır.

Döngüsel ekonomi; üretim sonucu ortaya çıkan atığın bertaraf edilmesi değil, ürünlerin tasarım, üretim ve kullanım şeklinin değiştirilerek bütüncül bir yaklaşımla hammadde kullanımının ve atık miktarının azaltılması, geri dönüşüm ve yeniden kullanım teknolojilerinin geliştirilerek uygulanması, dolayısıyla kaynak verimliliğinin sağlanması ve nihayetinde sıfır atık amacına ulaşılması anlamına gelmektedir.

Fırat Kalkınma Ajansı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda 2020 ve 2021 yılları faaliyetlerini «Kaynak Verimliliği» teması çerçevesinde planlamış, kamu ve özel sektörün yer altı ve yer üstü doğal kaynaklarını korumaya yönelik projeleri için mali ve teknik destek araçlarını seferber etmiştir.

Bölgemizin Doğal Değerleri

Bingöl, Elazığ, Malatya ve Tunceli illerinde oluşan TRB1 Bölgesi

  • Unesco Dünya Mirası Listesinde yer alan Nemrut Dağı Milli Parkına (Adıyaman-Malatya),
  • Munzur Vadisi Milli Parkına (Tunceli),
  • Hazar Gölü  (Elazığ), Beydağı, Günpınar, Turgut Özal (Malatya) ve Örenönü (Tunceli) olmak üzere 5 adet Tabiat Parkına,
  • Güney Keban Barajı (Elazığ) ve Hazar Gölü (Elazığ) olmak üzere 2 adet Ulusal Öneme Haiz Sulak Alana,
  • Yüzenadalar (Bingöl) Tabiat Anıtına,
  • Bingöl Kığı Şeytandağları Yaban Hayatı Geliştirme Sahasına ev sahipliği yapmakta;

ve

  • Gümüşkaya Mağarası (Elazığ), Meled Deresi, Erkenek Karanlıkdere Kanyonu, Pütürge Karapınar Mevkii, Ozan Kanyonu, Tohma Çayı Doğal Vadisi, Somuncu Baba Boğazı ile Doğal Akvaryum, Kozluk Çayı Kanyonu, Günpınar Şelalesi ve Ayvalı Kanyonu (Malatya) gibi Doğal Sit Alanlarına sahip zengin bir bölgedir.
Su Kaynaklarımız
  • Bölgemiz, su kaynakları açısından oldukça zengin olup Fırat Nehri’nin Karasu ve Murat adındaki iki kolunun birleştiği bölgededir. Nehir üzerinde Bingöl, Elazığ, Malatya ve Tunceli illerinde toplam 36 adet baraj bulunmaktadır.
  • İllerimizin yıllık aldıkları ortalama yağış miktarları 720 mm olup Türkiye ortalamasının üzerindedir. Yer altı ve yer üstü toplam su potansiyeli 11.202 hm3/yıldır.

Munzur Vadisi

 

 

Hazar Gölü

 

 

Yüzen Adalar

 

 

Günpınar Şelalesi