KALKINMA AJANSLARI
Çevre
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Zonguldak, Karabük, Bartın

Ajansımız, Batı Karadeniz Bölgesinde ekonomik faaliyetlerinin çeşitlenmesine ve yaşam kalitesinin yükselmesine katkı sağlamayı hedeflemektedir. Bu hedef doğrultusunda sanayi kültürünün baskın olduğu bölgemizde, sürdürülebilir ve çevre dostu bir yaklaşımla iş ve yatırım ortamlarının iyileştirilmesi ve yeni istihdam alanlarının oluşması sağlanacaktır. 

TR81 Batı Karadeniz Bölgesi, sahip olduğu zengin taş kömürü, yer altı kaynakları ve bu zenginliklerine bağlı olarak gelişen madencilik faaliyetleri ve demir-çelik endüstrisiyle öne çıkmaktadır. Madenciliğin yanında demir-çelik ve buna bağlı yan sanayi ürünleri sektörünün de bölge ekonomisi içindeki payı giderek artmaktadır. Bununla birlikte taş kömürünün varlığına bağlı olarak enerji ihtiyacının büyük bir kısmı, termik santraller aracılığıyla karşılanmaktadır. Tüm bu faaliyetler zaman içerisinde bölgede hava ve su kalitesi değerlerinin istenilen seviyede olmamasına sebep olmuştur. Ancak son yıllarda doğalgaz altyapısının geliştirilmesi, termik santrallerde ve sanayi tesislerinde baca ve atık su arıtma sistemlerinin kurulması, yetkili kurumlar tarafından periyodik olarak denetim faaliyetlerinin yürütülmesi sonucunda önemli iyileşmeler görülmektedir. 

 

1940’lı yıllardan itibaren madencilik sektörü ile demir çelik sektörü, bölgenin kalkınmasını sağlayan ve en fazla istihdam olanağı sunan sektörler olmuştur. Ancak bölge, kırsal kalkınmaya da destek olabilecek doğa turizmine elverişli pek çok değeri bünyesinde barındırmaktadır. Son yıllarda sürdürülebilir ve çevre dostu yaklaşımlarla gerçekleştirilen projeler ile bölgede rekabet gücü ve potansiyeli yüksek olan turizmin gelişmesine ve yatırım ortamlarının iyileştirilmesine katkı sağlanmaktadır. 

 

Sürdürülebilir Çevre Açısından Bölgemiz

  • Batı Karadeniz Bölgesinde ekonomik faaliyetler, çevresel etkileri yüksek olan madencilik ve demir-çelik sektörlerinde yoğunlaşmıştır. Sürdürülebilir çevre odaklı yeni yatırım alanlarının oluşturulması bölgede öne çıkan ihtiyaçlardandır.
  • Sanayi tesislerinde temiz üretim tekniklerinin geliştirilmesi, ileri teknolojilerin uygulanması ve enerjinin korunması çalışmaları bölgemiz için büyük önem arz etmektedir.
  • Bölgenin topoğrafik yapısı sebebiyle sanayi tesisleri ve küçük işletmeler, dağınık ve şehir merkezlerine yakın alanlarda kurulmuştur. Organize sanayi bölgeleri veya küçük sanayi siteleri kurulması, bu işletmelerin düzenli altyapı hizmetlerine sahip alanlarda faaliyet göstermelerine olanak sağlayacaktır.
  • Gerek desteklerle gerekse de planlama ve kapasite arttırma çalışmalarıyla yerel yönetimlerin ve paydaşların sürdürülebilir uygulamalar hususunda kurumsal kapasitelerinin arttırılması büyük önem arz etmektedir.
  • Çevre dostu yatırımlar, yaşam kalitesinin yükseltilmesi hedefine katkı sağlamasının yanı sıra turizm gelirlerinin bölge genelinde artması amacına da dolaylı olarak hizmet edecektir.

Ajansımız, faaliyet göstermeye başladığı 2010 yılından itibaren sürdürülebilir ve çevre dostu bir yaklaşımla iş ve yatırım ortamının geliştirilmesine yönelik çeşitli programlar yürütmüştür. Bu kapsamda 2011-2020 yılları arasında, bölgede sanayi ve çevre altyapısının gelişimine katkı sağlayan projeleri hayata geçirmiştir.

 

Ajansımız, küçük sanayi siteleri kurulmasına ve organize sanayi bölgelerinin altyapılarının iyileştirilmesine yönelik destekler sağlamıştır. 

 

Sürdürülebilir çevre hedefi doğrultusunda 2020 yılında bölgede sanayi ve çevre altyapısının geliştirilmesine yönelik uygulanan mali destek programı kapsamında enerji verimliliği, atık su arıtma ve endüstriyel atıkların geri kazanımı gibi sorunlara çözüm sunan projeler hayata geçirilmektedir.

 

Altyapı uygulamalarının yanı sıra geçmiş yıllarda Ajansımız, çevre eğitimi konusunda yenilikçi eğitim yöntemlerinin araştırılmasını ve uygulanmasını içeren projeler ile yenilenebilir enerji sistemlerinin uygulandığı projeleri de desteklemiştir. 

 

Endüstriyel faaliyetler sonucu oluşan çevresel etkilerin önlenmesine veya azaltılmasına yönelik çalışmalar kadar kaynakların verimli kullanımını da önemsemekteyiz. Bu doğrultuda yenilenebilir enerji kullanımına yönelik projeleri desteklemeye devam edeceğiz.

 

 


MARKA ayrıca uluslararasılaşma ve yaygınlaştırma faaliyetleri kapsamında 2015 yılında Brüksel’de düzenlenen Yenilikçi Bölgesel Kalkınma için Akıllı İhtisaslaşma (TAIEX) Çalıştayı’nda ve 2016 yılında Kişinev/Moldovya’da Tuna Havzası kapsamında gerçekleştirilen etkinlikte, Doğu Marmara Bölgesel Yenilik Stratejisini sunmuş, uluslararası paydaşlarla tecrübe paylaşımında bulunmuştur.

Bölgemizde rekabet gücümüzün yüksek olduğu veya potansiyelimizin bulunduğu öncelikli alanları tespit ettik.

Ajansımız, “Akıllı İhtisaslașma Temelinde Doğu Marmara Bölgesel Yenilik Stratejisi (2014-2018)” kapsamında belirlediği sektörler arasında yer alan kimya, otomotiv, makine, plastik ve kauçuk, turizm, gemi, ve kağıt hakkında dünya ve ülkedeki mevcut durumu inceleyen, bölgedeki alt kırılımları analiz eden raporlar hazırlamış ve sektördeki sorunlara eylem önerileri üretmiştir.


İnovasyon yönetim danışmanlığı sektöründe kurumsal kapasitesiyi geliştirdik.

InnoTeam: Ajansımız, 2017-2018 yıllarında InnoTeam yarışmasını düzenlemiştir. Yapılan değerlendirme neticesinde sıralamada yer alan ilk 10 firma, inovasyon yönetimi kapsamında 6 ay ücretsiz mentorluk hizmeti almaya hak kazanmıştır.

InnoHabits: MARKASEM kapsamında Sabancı Üniversitesi iş birliğinde eğitim alan Ajans personelimiz 14 firmanın inovasyon yönetimi olgunluk seviyelerini ölçen analiz raporları hazırlamıştır. Ajansımız bölgemizde mukim 35 firmaya inovasyon yönetimi eğitimi; 235 kişiye inovasyon danışmanlığı eğitimi; 72 kişiye inovasyon danışmanlığı eğitici eğitimi vermiştir.

Oasis: Proje ile kalkınma ajanslarının uyguladığı inovasyon destek mekanizmalarının analizi ve KOBİ’lerin aldıkları spesifik desteklere istinaden performanslarına dair detaylı bir etüt çalışması yapılmıştır.

Akıllı ihtisaslaşma, Ar-Ge yatırım harcamaları ve yenilik politikalarını, bilimsel ve teknolojik uzmanlığı, bölge ekonomisine katma değer yaratacak faaliyet alanı/alanlarını tespit edebilen ve bölgenin büyüme düzeyini nasıl etkileyeceğini saptayan bölgesel düzeydeki sanayi ve yenilik çerçevesidir (OECD, 2013). 2014-2023 Doğu Marmara Bölge Planı ile rekabet edebilirlik gelişme ekseni kapsamında akıllı ihtisaslaşmayı sağlamayı amaçlıyoruz. Doğu Marmara Bölgesi’nde halihazırda bölge ekonomisinde etkin olan imalat ana sektörlerinin tespitine yönelik olarak farklı kriter gruplarına göre gerçekleştirdiğimiz analiz çalışmaları sonucunda, bölgedeki sektörleri üç grupta sınıflandırdık. Bu kapsamda öne çıkan sektörlere odaklanarak, öncelikli alanlarda kümelenmeler ve iş birlikleri geliştirmeyi, hedef pazar odaklı dışa açılmayı hızlandırmayı, gelecek vadeden yeni üretim ve hizmet istihdam alanlarını belirlemeyi, istihdam olanaklarını artırmayı hedefliyoruz.


Ayrıca, akıllı ihtisaslaşma kapsamında yüksek katma değerli, yenilikçi ve teknoloji odaklı ürün ve hizmetlere geçilmesi ile Ar-Ge ve yenilikçilik faaliyetlerini artırmayı, tekno-girişimciliği geliştirmeyi, akademi-sanayi işbirliklerini teşvik etmeyi amaçlıyoruz. Bunların yanı sıra inovasyon yönetimi danışmanlığı sektöründe kurumsal kapasitesiyi geliştirmeyi, temiz üretime geçişi hızlandırarak bölgede yeşil büyümeyi sağlamayı öngörüyoruz. Bölgemizde sektörler arası etkileşimi artırmayı, yerel markalaşmayı desteklemeyi böylelikle fikri ve sınai eser sahipliğinin artmasını öngörüyoruz.

Bölgemizde akıllı ihtisaslaşmayı sağlayarak sürdürülebilir büyümeyi hedefliyoruz.

2014-2023 Doğu Marmara Bölge Planı’nda gelişme eksenlerinden biri olarak tanımladığımız rekabetçi bölge ekseninde akıllı ihtisaslaşmayı sağlamayı ve bölgede yüksek katma değerli, yenilikçi ve teknoloji odaklı ürün ve hizmetlere geçmeyi amaçlıyoruz.

Yürüteceğimiz projelerle yüksek katma değerli, yenilikçi ve teknoloji odaklı ürün ve hizmetlere geçişi hedefliyoruz.

Otonom Araç Geliştirme ve Test Platformu Kurulmasını Hedefliyoruz

MARKA olarak bölgemizde akıllı ihtisaslaşmanın sağlanması ve sürdürülebilir bir yenilikçilik sistemi içerisinde öncü sektörlerin geliştirilmesine yönelik uygun ortamların oluşturulması ve desteklerin sağlanması için “Akıllı İhtisaslaşma Temelinde Doğu Marmara Bölgesel Yenilik Stratejisi (2014-2018)”ni hazırladık. Akabinde 16 Aralık 2014 tarihinde uluslararası S3 Platformu’na (Akıllı İhtisaslaşma Platformu) Türkiye’den ilk, AB üyesi olmayan ülkelerden 2. bölge olarak üyelik başvurusunda bulunarak üyelik gerçekleştirdik.

Eklemeli İmalat kapsamında firmaların kapasitesini geliştirmeyi planlıyoruz

Doğrudan Dijital Üretim Platformu (DIMAP) ile fonksiyonel ürünlerin yüksek kalitede ve hızda eklemeli imalat yöntemi ile üretilmesi için sensörlerle entegre ve bu sensörlerden veri toplanarak, kendi kendine öğrenebilen yenilikçi dijital imalat hattının geliştirilmesini hedefliyoruz. Sabancı Üniversitesi Tümleştirilmiş Üretim Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi (SU-TÜMER)’in yürütücü, Ajansımız ile birlikte Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BÜSİAD), Kocaeli Sanayi Odası (KOSANO), Kompozit Sanayiciler Derneği, Saha İstanbul ve Teknopark İstanbul’un ortak olarak yer aldığı proje ile bölgemiz firmalarının da yer aldığı KOBİ’lere eğitim verilmesine, eğitim alan 5 firmaya ürün geliştirme süreçlerinde destek olunmasına ve demonstrasyon desteği sağlanmasına, eklemeli imalat hakkında özel sektör kuruluşlarında farkındalığın artırılması ve eklemeli imalat alanında standartların oluşmasına katkı sunacağız.

İnovasyon yönetimi farkındalığının artırılmasını hedefliyoruz

MARKA, 2017 yılında bölgedeki işletmelerde inovasyon yönetimi farkındalığının artırılması, inovatif işletmelerin tespit ve teşvik edilmesi, bu işletmelerin inovasyon yönetimi becerilerinin geliştirilmesi amacıyla “Doğu Marmara KOBİ'lerinin Inovasyon Kapasitesinin Geliştirilmesi- InnoTEAM” yarışmasını düzenlemiştir. InnoTEAM’in firmalar açısından organizasyonlarını olgunlaştırmaları, yeni ürünler geliştirmeleri, hizmetlerde iyileştirme gibi çok sayıda olumlu sonuç ortaya çıkardığı görülmüştür. YEKGÜÇ projesi ile TR42 Bölgesi’nde yenilikçilik (inovasyon) yönetimi farkındalığının artırılmasını, yenilikçi KOBİ’lerin tespit ve teşvik edilmesini, yenilikçi KOBİ’lerin inovasyon yönetimi becerilerinin geliştirilmesini sağlayacağız.

Ar-Ge proje ortaklıkları geliştirilmesini amaçlıyoruz

İlgili kamu kurumları, üniversiteler, kamu araştırma merkezleri, özel sektör Ar-Ge merkezleri) iş birliğini geliştirmek ve Ar-Ge proje ortaklıkları geliştirilmesine ve sürecin sürekliliğini sağlayacak iş birliği platformları oluşturulmasına katkı sağlamak amacıyla Ar-Ge Profesyonel Buluşmaları Ar-ge Pro+ Projesi’ni yürütmeyi hedefliyoruz.

İmalat sanayinde dijital dönüşüme geçişi hızlandıracağız

İmalat sanayinde dijital dönüşüme yönelik ihtiyacı belirlemek üzere firmalara ihtiyaç analizi envanter çalışması gerçekleştireceğiz. Teşhis çalışmaları sonucunda belirlediğimiz imalat sanayi firmalarının dijital dönüşüm olgunluk seviyelerinin ölçümünü referans tanılama çalışmaları ışığında veya yeni geliştirilecek özgün modeller ile gerçekleştireceğiz.

Bölge, işgücü, sanayileşme varlığı ve potansiyeli ve ulaşım olanakları açısından yenilikçilik altyapısında güçlü bir bölge konumundadır.


Sanayi faaliyetlerinin ivmelendiği bölgemizde; OSB, KSS ve serbest bölgelerin kapasitesi yüksek iken, ar-ge yenilik ve teknoloji merkezlerinin kapasitesinin daha fazla gelişmesi gerekmektedir. Bölge Ar-Ge ve yenilik kapasitesi bakımından her ne kadar Türkiye ortalamasına kıyaslandığında bir üst seviyede yer alsa da, bölgenin gelişmiş sanayisini küresel rekabette daha ileriye taşıyacak olan ar-ge inovasyon yapısının geliştirilmesi gerekmektedir. Doğu Marmara Bölgesi’nde akıllı ihtisaslaşmanın sağlanması ve sürdürülebilir bir yenilikçilik sistemi içerisinde öncü sektörlerin geliştirilmesi gerekliliktir.

Bölgenin topoğrafik yapısına bağlı olarak sanayi tesisleri ve küçük işletmeler şehir merkezlerinde kurulmuştur. Organize sanayi bölgeleri veya küçük sanayi siteleri kurulması, bu işletmelerin düzenli altyapı hizmetlerine sahip alanlarda faaliyet göstermelerine olanak sağlayacaktır.

 

İçerisinde Filyos Limanı, Filyos Endüstri Bölgesi, Filyos Serbest Bölgesi ve Serbest Bölge Gelişme Alanını barındıran Filyos Vadisi Projesi, hem Ülkemiz hem de Batı Karadeniz Bölgesi için büyük önem arz eden bir yatırım havzasıdır. Filyos Endüstri Bölgesi’nde orta ve yüksek teknoloji ürünlerin üretimine yönelik faaliyetlerin yapılması ve endüstriyel simbiyoz uygulamasının hayata geçirilmesi için çalışmalar devam etmektedir. 

 




MARKA olarak akıllı ihtisaslaşma temelindeki faaliyetlerimizi tasarlarken Akıllı İhtisaslaşma Temelinde Doğu Marmara Bölgesel Yenilik Stratejisi (2014-2018)’ndeki beş ana başlıkta yer alan stratejileri esas alarak faaliyetlerimizi yürütüyoruz.


Öncelikli Alanlara Odaklanıyoruz: Ar-Ge ve yenilikçilik odaklı detaylı sektör analizleri yapıyor, öncelikli sektörler için öncelikli alt kırılımlar ar-ge ve yenilikçilik odaklı olarak belirlenecek ve yol haritaları hazırlıyoruz. Bölgede istatistiklerde öne çıkmayan ancak gelişme potansiyeli büyük olan yeni anahtar teknolojiler değerlendirilecektir.


Yenilik Altyapısını Geliştiriyoruz: Bölgemizde Ar-Ge, teknoloji ve yenilik odaklarının vizyon, stratejik plan ve yol haritaları oluşturarak, mevcut altyapının etkin kullanımını sağlıyoruz. Üniversitelerde ve özel sektörde araştırma merkezlerini yaygınlaşmasını sağlayarak, fikri ve sınai mülkiyet hak başvurularını artırılmasına katkı sunarak ve yeni ar-ge yatırımları için bölge yenilikçilik ortamını tanıtıyoruz.


İş Birliği ve Yenilikçilik Kültürünü Geliştiriyoruz: Sanayi-üniversite iş birliği platformlarını çeşitlendirerek çalışmalarının yaygınlaşmasına katkı sunuyoruz. İnovasyon yönetim danışmanlığı sektörünün geliştirilmesi şemsiye kuruluşların ve odaların teknik kapasitelerinin artırılması, organize sanayi bölgeleri – teknoloji geliştirme bölgeleri – teknoloji transfer ofisleri arasında eşgüdümü arttırıcı ara yüzler oluşturulması, üniversite öğrencilerinin sanayide çalışma ve staj olanaklarının geliştirilmesi ve kolaylaştırılmasına katkı sunuyoruz.


Finansmana Erişim Alternatiflerini Çeşitlendiriyoruz: Horizon 2020 Programı, tekno-girişim sermayesi ve benzeri finansal kaynaklarından yararlanma düzeyini artırıyoruz. Diğer devlet desteklerinden yararlanmanın yaygınlaştırılmasını sağlıyoruz. Ayrıca yararlanıcıları izleyerek onlara yol gösteriyoruz.


Tanıtım ve Yaygınlaştırma Faaliyetleri Yürütüyoruz: Bölgesel yenilik stratejisi danışma kurulu ve teknik komitelerinin sürdürülebilirliğini sağlamayı amaçlıyoruz. Bu kapsamda, bölgedeki işletme, üniversite, enstitü ve şemsiye kuruluşlara yönelik inovasyon kılavuzu hazırlanması, S3 platform üyeliği (gözlemciliği) yapılması, stratejinin uluslararası platformlarda tanıtılması benzeri farkındalık oluşturma ve yaygınlaştırma faaliyetlerini gerçekleştiriyoruz.

MARKA olarak bölgemizde akıllı ihtisaslaşmanın sağlanması ve sürdürülebilir bir yenilikçilik sistemi içerisinde öncü sektörlerin geliştirilmesine yönelik uygun ortamların oluşturulması ve desteklerin sağlanması için “Akıllı İhtisaslaşma Temelinde Doğu Marmara Bölgesel Yenilik Stratejisi (2014-2018)”ni hazırladık. Akabinde 16 Aralık 2014 tarihinde uluslararası S3 Platformu’na (Akıllı İhtisaslaşma Platformu) Türkiye’den ilk, AB üyesi olmayan ülkelerden 2. bölge olarak üyelik başvurusunda bulunarak üyelik gerçekleştirdik.


MARKA ayrıca uluslararasılaşma ve yaygınlaştırma faaliyetleri kapsamında 2015 yılında Brüksel’de düzenlenen Yenilikçi Bölgesel Kalkınma için Akıllı İhtisaslaşma (TAIEX) Çalıştayı’nda ve 2016 yılında Kişinev/Moldovya’da Tuna Havzası kapsamında gerçekleştirilen etkinlikte, Doğu Marmara Bölgesel Yenilik Stratejisini sunmuş, uluslararası paydaşlarla tecrübe paylaşımında bulunmuştur.

Bölgemizde rekabet gücümüzün yüksek olduğu veya potansiyelimizin bulunduğu öncelikli alanları tespit ettik.

Ajansımız, “Akıllı İhtisaslașma Temelinde Doğu Marmara Bölgesel Yenilik Stratejisi (2014-2018)” kapsamında belirlediği sektörler arasında yer alan kimya, otomotiv, makine, plastik ve kauçuk, turizm, gemi, ve kağıt hakkında dünya ve ülkedeki mevcut durumu inceleyen, bölgedeki alt kırılımları analiz eden raporlar hazırlamış ve sektördeki sorunlara eylem önerileri üretmiştir.


İnovasyon yönetim danışmanlığı sektöründe kurumsal kapasitesiyi geliştirdik.

InnoTeam: Ajansımız, 2017-2018 yıllarında InnoTeam yarışmasını düzenlemiştir. Yapılan değerlendirme neticesinde sıralamada yer alan ilk 10 firma, inovasyon yönetimi kapsamında 6 ay ücretsiz mentorluk hizmeti almaya hak kazanmıştır.

InnoHabits: MARKASEM kapsamında Sabancı Üniversitesi iş birliğinde eğitim alan Ajans personelimiz 14 firmanın inovasyon yönetimi olgunluk seviyelerini ölçen analiz raporları hazırlamıştır. Ajansımız bölgemizde mukim 35 firmaya inovasyon yönetimi eğitimi; 235 kişiye inovasyon danışmanlığı eğitimi; 72 kişiye inovasyon danışmanlığı eğitici eğitimi vermiştir.

Oasis: Proje ile kalkınma ajanslarının uyguladığı inovasyon destek mekanizmalarının analizi ve KOBİ’lerin aldıkları spesifik desteklere istinaden performanslarına dair detaylı bir etüt çalışması yapılmıştır.

Akıllı ihtisaslaşma, Ar-Ge yatırım harcamaları ve yenilik politikalarını, bilimsel ve teknolojik uzmanlığı, bölge ekonomisine katma değer yaratacak faaliyet alanı/alanlarını tespit edebilen ve bölgenin büyüme düzeyini nasıl etkileyeceğini saptayan bölgesel düzeydeki sanayi ve yenilik çerçevesidir (OECD, 2013). 2014-2023 Doğu Marmara Bölge Planı ile rekabet edebilirlik gelişme ekseni kapsamında akıllı ihtisaslaşmayı sağlamayı amaçlıyoruz. Doğu Marmara Bölgesi’nde halihazırda bölge ekonomisinde etkin olan imalat ana sektörlerinin tespitine yönelik olarak farklı kriter gruplarına göre gerçekleştirdiğimiz analiz çalışmaları sonucunda, bölgedeki sektörleri üç grupta sınıflandırdık. Bu kapsamda öne çıkan sektörlere odaklanarak, öncelikli alanlarda kümelenmeler ve iş birlikleri geliştirmeyi, hedef pazar odaklı dışa açılmayı hızlandırmayı, gelecek vadeden yeni üretim ve hizmet istihdam alanlarını belirlemeyi, istihdam olanaklarını artırmayı hedefliyoruz.


Ayrıca, akıllı ihtisaslaşma kapsamında yüksek katma değerli, yenilikçi ve teknoloji odaklı ürün ve hizmetlere geçilmesi ile Ar-Ge ve yenilikçilik faaliyetlerini artırmayı, tekno-girişimciliği geliştirmeyi, akademi-sanayi işbirliklerini teşvik etmeyi amaçlıyoruz. Bunların yanı sıra inovasyon yönetimi danışmanlığı sektöründe kurumsal kapasitesiyi geliştirmeyi, temiz üretime geçişi hızlandırarak bölgede yeşil büyümeyi sağlamayı öngörüyoruz. Bölgemizde sektörler arası etkileşimi artırmayı, yerel markalaşmayı desteklemeyi böylelikle fikri ve sınai eser sahipliğinin artmasını öngörüyoruz.

Bölgemizde akıllı ihtisaslaşmayı sağlayarak sürdürülebilir büyümeyi hedefliyoruz.

2014-2023 Doğu Marmara Bölge Planı’nda gelişme eksenlerinden biri olarak tanımladığımız rekabetçi bölge ekseninde akıllı ihtisaslaşmayı sağlamayı ve bölgede yüksek katma değerli, yenilikçi ve teknoloji odaklı ürün ve hizmetlere geçmeyi amaçlıyoruz.

Yürüteceğimiz projelerle yüksek katma değerli, yenilikçi ve teknoloji odaklı ürün ve hizmetlere geçişi hedefliyoruz.

Otonom Araç Geliştirme ve Test Platformu Kurulmasını Hedefliyoruz

MARKA olarak bölgemizde akıllı ihtisaslaşmanın sağlanması ve sürdürülebilir bir yenilikçilik sistemi içerisinde öncü sektörlerin geliştirilmesine yönelik uygun ortamların oluşturulması ve desteklerin sağlanması için “Akıllı İhtisaslaşma Temelinde Doğu Marmara Bölgesel Yenilik Stratejisi (2014-2018)”ni hazırladık. Akabinde 16 Aralık 2014 tarihinde uluslararası S3 Platformu’na (Akıllı İhtisaslaşma Platformu) Türkiye’den ilk, AB üyesi olmayan ülkelerden 2. bölge olarak üyelik başvurusunda bulunarak üyelik gerçekleştirdik.

Eklemeli İmalat kapsamında firmaların kapasitesini geliştirmeyi planlıyoruz

Doğrudan Dijital Üretim Platformu (DIMAP) ile fonksiyonel ürünlerin yüksek kalitede ve hızda eklemeli imalat yöntemi ile üretilmesi için sensörlerle entegre ve bu sensörlerden veri toplanarak, kendi kendine öğrenebilen yenilikçi dijital imalat hattının geliştirilmesini hedefliyoruz. Sabancı Üniversitesi Tümleştirilmiş Üretim Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi (SU-TÜMER)’in yürütücü, Ajansımız ile birlikte Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BÜSİAD), Kocaeli Sanayi Odası (KOSANO), Kompozit Sanayiciler Derneği, Saha İstanbul ve Teknopark İstanbul’un ortak olarak yer aldığı proje ile bölgemiz firmalarının da yer aldığı KOBİ’lere eğitim verilmesine, eğitim alan 5 firmaya ürün geliştirme süreçlerinde destek olunmasına ve demonstrasyon desteği sağlanmasına, eklemeli imalat hakkında özel sektör kuruluşlarında farkındalığın artırılması ve eklemeli imalat alanında standartların oluşmasına katkı sunacağız.

İnovasyon yönetimi farkındalığının artırılmasını hedefliyoruz

MARKA, 2017 yılında bölgedeki işletmelerde inovasyon yönetimi farkındalığının artırılması, inovatif işletmelerin tespit ve teşvik edilmesi, bu işletmelerin inovasyon yönetimi becerilerinin geliştirilmesi amacıyla “Doğu Marmara KOBİ'lerinin Inovasyon Kapasitesinin Geliştirilmesi- InnoTEAM” yarışmasını düzenlemiştir. InnoTEAM’in firmalar açısından organizasyonlarını olgunlaştırmaları, yeni ürünler geliştirmeleri, hizmetlerde iyileştirme gibi çok sayıda olumlu sonuç ortaya çıkardığı görülmüştür. YEKGÜÇ projesi ile TR42 Bölgesi’nde yenilikçilik (inovasyon) yönetimi farkındalığının artırılmasını, yenilikçi KOBİ’lerin tespit ve teşvik edilmesini, yenilikçi KOBİ’lerin inovasyon yönetimi becerilerinin geliştirilmesini sağlayacağız.

Ar-Ge proje ortaklıkları geliştirilmesini amaçlıyoruz

İlgili kamu kurumları, üniversiteler, kamu araştırma merkezleri, özel sektör Ar-Ge merkezleri) iş birliğini geliştirmek ve Ar-Ge proje ortaklıkları geliştirilmesine ve sürecin sürekliliğini sağlayacak iş birliği platformları oluşturulmasına katkı sağlamak amacıyla Ar-Ge Profesyonel Buluşmaları Ar-ge Pro+ Projesi’ni yürütmeyi hedefliyoruz.

İmalat sanayinde dijital dönüşüme geçişi hızlandıracağız

İmalat sanayinde dijital dönüşüme yönelik ihtiyacı belirlemek üzere firmalara ihtiyaç analizi envanter çalışması gerçekleştireceğiz. Teşhis çalışmaları sonucunda belirlediğimiz imalat sanayi firmalarının dijital dönüşüm olgunluk seviyelerinin ölçümünü referans tanılama çalışmaları ışığında veya yeni geliştirilecek özgün modeller ile gerçekleştireceğiz.