KALKINMA AJANSLARI
Dış Ticaret
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Samsun, Amasya, Çorum, Tokat

Ajansımız, Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat illerinin yer aldığı Orta Karadeniz Bölgesi’nde ihracatın geliştirilmesini öncelikli müdahale alanlarından biri olarak belirlemiştir. Türkiye’nin Karadeniz’e açılan kapısı olan Bölgemizde yüksek katma değer yaratma potansiyeli olan işletmelerin; başta Ajansımız olmak üzere ilgili paydaşların da katkılarıyla; bütüncül bir katma değer yaklaşımıyla ihracat kapasitesinin ve dış pazar çeşitliliğinin artırılması amaçlanmaktadır. Daha yüksek katma değerli ihracat, bölgenin ekonomisinin iyileşmesinde önemli bir rol oynayacaktır.

Orta Karadeniz Bölgesi’nin geleceğin Türkiye’si içindeki konumunun, bugünkünden daha ileri bir düzeyde olabilmesi için, bölgenin üretimde yenilik yapabilme kapasitesini geliştirmesi temel bir önceliktir.

Bölgemizdeki işletmelerin rekabet güçlerinin artırılması, işletmelerin daha çok dış pazarlara açılması ile mümkündür. Bölgemizde ihracata yönelik yapılan analiz çalışmalarında kilogram başına ihracat katma değerinin daha fazla artırılabilme potansiyeli olduğu görülmüştür. Bu nedenle bölgemizin potansiyelinin değerlendirilmesi amacıyla «ihracat» teması, Ajansımızın öncelikli müdahale alanlarından birisi olarak belirlenmiştir.

Dünya ticaretinde rekabet ortamının yoğunlaşması ve stratejik önceliklerin değişimi ihracatçılarımızı doğru zamanda doğru hamleler yapmaya mecbur kılmaktadır. İhracat yapan veya yapmak isteyen işletmeler için en önemli zorluklardan biri piyasalardaki güvenilir ticaret bilgilerinin azlığıdır. Ayrıca; bölgede katma değerli üretim ve ihracat yapan sektörlerde sadece işletmelerin değil, işletmelere hizmet sağlayan kurumsal yapıların da danışmanlık, bilgi aktarımı, Ar-Ge çalışmaları konusundaki eksikliklerinin güçlendirilmesi gerekmektedir.

Samsunport Limanı, ihracat, ithalat ve transit yüklerde demiryolu vagonlarına yükleme boşaltma ve taşıma hizmetleri sunmaktadır.,

Bütün bu yapıların kurumsal kapasitelerinin güçlendirilmesi ve aralarındaki ilişkilerin artırılması için eğitim çalışmalarına ağırlık verilmeli ve teknik düzeyde destek sağlanmalıdır. Bu kapsamda konuyla ilgili farkındalık faaliyetlerinin yanı sıra imalat firmalarının yüksek teknolojili ürünleri hangi ülkeye, hangi şartlarda ihraç edebileceği ile ilgili uzman ve pazar bilgisinin aktarılması da önem taşımaktadır.

Ajansımız bünyesinde kurulan TR83 Bölgesi Rekabetçilik ve Dış Ticaret Destek Merkezi, bu sorunları uluslararası dış ticaret bilgi kaynaklarını kullanarak ele almaktadır. TR83 Bölgesi’nde yer alan KOBİ’lerin uluslararası pazarlardan pay alabilmeleri için rekabet güçlerinin artırılması ve dışa açılmalarının desteklenmesi de Merkez’in hedefleri arasındadır.

Bölgenin ihracatı, ülkemizin toplam ihracatının yüzde birine yakınını oluşturmaktadır. Bu küçük paya karşın Karadeniz Bölgesi’ndeki en büyük özel sanayi kuruluşlarının bölgemiz illerinde yer alıyor olması ve bölgenin ihracat için gelişmiş lojistik imkânlara sahip olması bölgenin ekonomik kalkınması için önemini korumaktadır.

Bu bağlamda, başta Yatırım Destek Ofisleri olmak üzere Ajans faaliyetlerinde önemli bir yer tutan ve bölge gündeminde sürekli ön sıralarda yer alan ihracatın, katma değer yaklaşımı çerçevesinde geliştirilmesi hedefi doğrultusunda müdahaleler yapmak üzere Katma Değerli Üretim ve İhracat Sonuç Odaklı Programı uygulanmaktadır.

Bir Bakışta Bölgemiz İhracatı

  • Bölgemiz 18 Organize Sanayi Bölgesi; 4 liman, 1 lojistik merkez, 1 serbest bölge, 5 üniversite ve 3 teknoloji geliştirme bölgesi ile güçlü bir ihracat potansiyeline sahiptir:
  • Bölgemizde 2020 yılı ihracat rakamı 1,8 milyar $ olarak gerçekleşmiştir. Hedefimiz, bu rakamın artmasına katkı sağlamaktır.
  • İhracatımızın en büyük bölümü «kıymetli veya yarı kıymetli taşlar, kıymetli metaller» faslına aittir. (746 milyon $)
  • Bölge ihracatının kilogram başına katma değeri 1,47 $’dur. Bu değerin iyileştirilmesi, Bölge ekonomisini daha da güçlendirecektir.
  • Bölge illerinden 182 ülkeye ihracat gerçekleştirilmektedir. Birleşik Arap Emirlikleri ve Irak, en fazla ihracat yapılan iki ülkedir.
  • Bölgemizde 2020 yılı itibariyle 666 adet ihracatçı firma bulunmaktadır. Bir önceki yıl 601 olan sayının %10’a yakın arttığı görülmektedir.

Ajansımız bünyesinde 2019 yılında kurulan “TR83 Bölgesi Rekabetçilik ve Dış Ticaret Destek Merkezi”, dış ticaret bilgi kaynaklarını kullanarak TR83 Bölgesi’nde yer alan KOBİ’lerin uluslararası pazarlardan pay alabilmeleri için rekabet güçlerinin artırılması ve dışa açılmalarının desteklenmesi konusunda önemli bir rol üstlenmektedir.

Merkez, ihracat yapan veya yapmak isteyen işletmeleri yönlendiren, pazar/ürün araştırmalarında işletmelere destek olan bir yapı olarak çalışmalarına devam etmektedir. Nisan 2019-Aralık 2020 döneminde 134 firmaya birebir destek sağlanmıştır. Hedefimiz bu rakamı daha yukarılara taşımaktır.

2019 yılında yayımladığımız TR83 Bölgesi İhracat ve İthalat Fasıllarında Katma Değer Yaklaşımı Raporu’nda Bölgemizin ihracat ve ithalat değerleri fasıllar uyarınca incelenmiş, her bir ticaret faslının ithalat ve ihracat tutarları ile kilogram cinsinden miktarları analiz edilmiştir. Bu suretle, Bölgenin dış ticaretinin gittiği yön ve geleceğe dair hedefler konusunda öneriler geliştirilmiştir.

Bölgemizdeki Ticaret ve Sanayi Odalarının desteği ile belirlenen üçer tane işletme için Merkezimiz tarafından dış ticaret stratejisi hazırlanmıştır.

200’e Yakın Firmaya Destek

Ajansımız, faaliyet göstermeye başladığı 2009 yılından bu yana, bölgede ihracatın geliştirilmesine yönelik çeşitli programlar yürütmüştür. Bu kapsamda, ihracatı da ön plana alan, özel sektörü destekleyen 195 projeyi hayata geçirmiştir. 85,4 milyon TL’lik yatırım bölgeye çekilmiştir. Proje teklif çağrılarının yanı sıra 2020 yılında özel sektör firmalarının başvuru sahibi olabildiği «teknik destek» programı kapsamında, ihracatın artırılmasına yönelik olarak ihtiyaç duyulan eğitim ve danışmanlık hizmeti talepleri uygun başvuru alanı olarak belirlenmiştir.

Uygulamalı İhracat Danışmanlığı

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın öncelikli gördüğü konular arasında yer alan “Yönetim Danışmanlığı” kapsamında, 2020 yılında Ajansımız tarafından “Uygulamalı İhracat Danışmanlığı” faaliyeti yürütülmüştür. Bu faaliyet ile bölgede hiç ihracat yapmamış 20 firmaya ihracat danışmanlığı desteği sağlanmıştır. Böylelikle bölgede yeni ihracatçı firma sayısının artırılmasına katkıda bulunulmuştur. 8 aylık program süresince 1 firma ihracat gerçekleştirmiş, 1 firma için de yurtdışından gelen alım heyeti ile görüşmeler devam etmektedir.

Sektör Raporları

Her bir ilimiz için bir ana sektörde dış ticaret pazar araştırması yapılmıştır. Amasya’da mermer sektörü, Çorum’da makine sektörü, Samsun’da mobilya sektörü ve Tokat’ta yöresel ürünler sektörleri üzerine kapsamlı bir yol haritası ortaya çıkarılmıştır. Raporlar, Ajansımız internet sitesinde yer almaktadır.

 

Ajansımız, bölgemizin ekonomik kalkınma ivmesini artırmak üzere ihracatın geliştirilmesine odaklanmıştır. Bu doğrultuda 2020 yılından itibaren sonuç odaklı program yaklaşımı hazırlıkları tamamlanarak 2021-2023 dönemi Katma Değerli Üretim ve İhracat Sonuç Odaklı Programı uygulanmaya başlanmıştır.

Katma Değerli Üretim ve İhracat Sonuç Odaklı Programı ile:

  • Bölgemizdeki ihracat yapan işletme sayısının arttırılmasını,
  • Bölgemizden gerçekleştirilen ihracat miktarının artırılmasını,
  • Bölgede kilogram başına düşen ihracat değerinin artırılmasını hedeflemekteyiz.

Bu kapsamda, 2021-2023 döneminde yürütülmek üzere, bölgemizde ihracatın geliştirilmesi için faaliyetler uygulayacağız. Belirlediğimiz hedeflere ulaşmak için Rekabetçilik ve Dış Ticaret merkezimizin hizmetlerine ek olarak paydaşlarımızla birlikte yönetim danışmanlığı, kapasite geliştirme faaliyetleri ile bölgemiz ihracatının daha katma değerli hale gelmesini hedefliyoruz.

İhracatta Sonuç Odaklı Program Yaklaşımı Getiriyoruz

2020 yılından itibaren Ajansımız, program odaklı bir yaklaşım çerçevesinde, bölgemizde ihracatın geliştirilmesini hedeflemektedir.

Bu kapsamda hazırladığımız 2021-2023 dönemi Katma Değerli Üretim ve İhracat Sonuç Odaklı Programı ile Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat illerimizde katma değeri yüksek ve yüksek faaliyet hacmi yaratma potansiyeli olan işletmeler başta olmak üzere; Ajansımızın da içinde bulunduğu, ihracat konusunda ilgili olan tüm paydaşlarımızla birlikte katma değer yaklaşımıyla bölge ihracatının iyileştirilmesini amaçlıyoruz.

E-ihracatı Geliştiriyoruz

Bölgemizde geleneksel yöntemlerle ihracat yapan işletmelerin e-ihracat uygulamaları ile tanışmasını hedefliyoruz. Bu faaliyetimiz ile birlikte bölgemizden 20 ihracatçı firmanın e-ihracat sitelerini kullanma konusunda bilinçlendirilmesini planlıyoruz. Ayrıca, üyelik işlemlerinin yapılması, üyelik öncesi varsa sertifika şartları konusunda bilgilendirilmeleri ve Ticaret Bakanlığı’nın bu alandaki desteklerine başvuru sürecinin sağlanmasını hayata geçireceğiz.

Bölgemizde Dış Ticaret Personeli Yetiştiriyoruz

Orta Karadeniz Bölgesi’nde ihracat yapan firmalar dış ticaret elemanı bulma noktasında desteğe ihtiyaç duymaktadırlar. Ajansımız, hem işletmelerin ihracat konusunda yetiştirmek istediği kendi çalışanlarına, hem de bu alanda çalışmak isteyen diğer kişilere yönelik sertifikalı ve uygulamalı eğitime önem vermektedir. 80 saatlik dış ticaret eğitiminin yanı sıra 20 saat teknik İngilizce eğitiminin de faydalı olmasını hedefliyoruz.

Firmalarda çalışmayan kursiyerlerin ihracat yapmak isteyen firmalarda staj yapmasını kolaylaştıracağız. Eğitimlerde Bölgemizden 100 katılımcıya ulaşılmasını hedefliyoruz.

İhracat Yapmak İsteyen Firmalara Dış Ticaret İstihbarat Hizmetimiz Gelişerek Devam Ediyor

TR83 Rekabetçilik ve Dış Ticaret Merkezimizin kurumsallık ve görünürlüğünü güçlendirerek başvuruları daha kolay hale getirmeyi hedefliyoruz. Yeni hazırlanacak internet sitesiyle başvuru sahibi firmanın bilgilerini girebileceği üyelik sistemi bulunacaktır. Böylece, merkezimizce hazırlanan firmaya özel raporlar internet sitesine yüklenebilecek ve kullanıcının hesabı üzerinden doğrudan erişim mümkün olabilecektir. Sisteme kayıt sırasında firma tarafından girilen bilgiler sayesinde firmaya ihracat tanısı yapabileceğiz.

Ayrıca, firmaları dış ticaret açısından değerlendirmek ve derecelendirmek, hedef pazarlarını ortaya koyabilmek üzere yeni bir model üzerinde çalışmaktayız. İşletmelerin ürettikleri ürünlerde hedef pazarlar ile ilgili özet raporlar üretiyor, sektördeki işletmelerin dış pazarlarda potansiyel müşterilere erişimini kolaylaştırıp, ihracatın artmasına destek oluyoruz.

Hedefimiz, daha kısa sürede daha fazla firmaya hizmet verilmesidir.

Samsun’da Rusya Federasyonu’na İhracatta Yetkili Akredite Bir Laboratuvar Kuruluyor

Ajansımızın, Samsun Ticaret Borsası iş birliği ile hayata geçirdiği güdümlü proje desteği kapsamında bölgemizde tarım sektörünün verimlilik ve rekabet edebilirliğinin artırılması adına ihracat potansiyeli olan yaş meyve ve sebzelerin zorunlu ihracat analizlerinin, ithalatı gerçeklesen gıda ve yem maddelerinin ithalat analizlerinin yapılabildiği bir laboratuvara kavuşuyoruz.

Tesisin işletmeye alınmasıyla akreditasyonu sağlanmış pestisit, GDO ve dioksin analizlerinin gerçekleştirileceği, Rusya Federasyonu’na ihracatta yetkili akredite bir laboratuvarın varlığı, «Katma Değerli Üretim ve İhracat» sonuç odaklı programımızın hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayacaktır.

İhracat İçin İnternet Sitesi Tasarım Programı

Dış ticaret açısından Bölgemizde güçlendirilmesi gereken alanlardan biri de firmaların internet siteleridir. Bu noktada mevcut internet sitelerinin tasarımının yurtdışı müşteri bakış açısına uygun hale getirilmesini önemsiyoruz.

Site hosting bedelleri firmaların kendilerine ait olacak şekilde, bölgemizden 20 firmaya verilecek internet sitesi tasarım hizmeti ile internet sitelerinin geliştirilmesini, bu yolla ihracat piyasasında bu firmaların rekabet imkanlarının arttırılmasını hedefliyoruz.

Başarı Hikâyelerini Kamuoyuyla Paylaşıyoruz

TR83 Rekabetçilik ve Dış Ticaret Merkezimizin verdiği dış ticaret istihbarat bilgileri ve Ajansımızın sağladığı yönetim danışmanlıkları sayesinde ihracat yapan firmalarımızla röportajlar gerçekleştiriyoruz.

Başarı hikayelerine ajans e-bültenimizde detaylı bir şekilde yer vererek firmaları ihracatla ilgili daha istekli bir seviyeye ulaştırmayı hedefliyoruz.