KALKINMA AJANSLARI
Turizm
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı Erzurum, Erzincan, Bayburt
Erzurum, Erzincan, Bayburt Bölgesi’nde turizm hizmetleri kış, doğa, sağlık ve spor gibi farklı alanlarda gelişim gösteriyor. Son yıllarda bölge turizminin dört mevsime yayılmasına yönelik önemli gelişmeler yaşanıyor. Özellikle yaz sporcu kamplarının yaygınlaşması, doğa ve macera turizmine ilginin de artmasıyla birlikte bölgede bütüncül bir turizm altyapısı ve potansiyeli oluşmaya başladı. Bu potansiyelin daha etkin değerlendirilmesi ve böylelikle turizmden elde edilen gelirin artırılarak ilgili tüm kesimlerce  paylaşılabilmesi hedefleniyor.

Ülkenin kuzeydoğusunda yer alan bölgemiz 4000 yılı aşkın tarihe, özgüniklime ve coğrafi yapıya, zengin su kaynaklarına sahip. Ayrıca bölgemiz sahip olduğu termal kaynaklar ve doğal güzellikleri ile de farklı turizm tipleri için çok yönlü ve oldukça geniş bir yelpazede değer ve varlık potansiyeli taşıyor.Bölgemizde kayak, buz pateni, snowboard, buz tırmanışı gibi kış sporları yapılabiliyor. Fuar merkezi altyapısı sayesinde çeşitli kongre ve fuarlar düzenlenebiliyor. Zengin tarihi ve kültürel değerler ilgilisiyle buluşuyor. Macera ve doğa sporları turizmi; eko-turizm ve sağlık turizmi bölgemizde deneyimlenebilen diğer turizm türlerinden bazıları. Tüm bu değer ve varlıklar, bölgenin sahip olduğu yüksek potansiyele ve dört mevsim turizm için zengin ürün çeşitliliğine işaret ediyor.

Bölgemiz ender bulunan özelliklerde ve turizm açısından albenisi yüksek bir doğaya sahip. Bölge, hem halkın kullanımına hem de profesyonel sporculara yönelik yüksek kalitede kış sporları altyapısına da sahip. Ayrıca şehir merkezine yakın mesafede bulunan ve sağlık turizminde değerlendirilebilecek nitelikte doğal kaynakların ve altyapının varlığı bölge için önemli bir fırsat sunuyor.

Erzurum’da Turizm İmkânları

Erzurum; kar kalitesi, sahip olduğu tesis altyapısı, pist sayısı ve uzunluğu, nitelikli konaklama imkanları ve bilinirliği ile kış turizminde uluslararası bir markadır.

Bunun yanı sıra Palandöken’de zipline, insan sapanı, çim kayağı, doğa yürüyüşü, off-road gibi olanaklarla bahar ve yaz aylarında da faklı ve yenilikçi hizmetler sunuluyor.

Şehir merkezinde bulunan curling, buz pateni ve buz hokeyi salonları, buz müzesi ve ülkemizde tek olan atlama kuleleri ile Erzurum, farklı kış sporu ve kültür etkinliklerine ev sahipliği yapıyor.  Şehir merkezine yaklaşık 21 km mesafedeki Konaklı bölgesinde bulunan tesislerdeyse biatlon, kayaklı koşu, serbest stil kayak, snowboard gibi farklı branşlarda ulusal veya uluslararası müsabakalar yapılabiliyor.

Erzurum’un ilçeleri de turizm açısından kayda değer bir çeşitlilik barındırıyor. Türkiye’nin en görkemli şelalelerinin başında gelen Tortum Şelalesi ve oluşumu sebebiyle özgün ve müthiş bir doğal güzelliğe sahip Tortum Gölü çok sayıda yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor

Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Erzurum bu medeniyetlerin kültürel birikimini de korumaya ve sürdürmeye devam ediyor. Şehir; Çifte Minareli Medrese, Lalapaşa Camii, Ulu Camii, Yakutiye Medresesi, Öşvank Kilisesi, Haho Kilisesi gibi sayısız tarihi yapıyı bünyesinde barındırıyor. Milli Mücadelenin izlerini de taşıyan şehir, Erzurum Kongresi’ne ev sahipliği yapan Kongre Binası ve Atatürk Evi ile Cumhuriyet tarihi açısından da önemli bir yere sahip.

Kırmızı rengiyle çarpıcı bir görüntüye sahip olan Narman Peribacaları görülmeye değer bir doğal güzellik sergiliyor. Hınıs Kanyonları görsel zenginliği ve tırmanış sporuna elverişli yapısı ile kentin turizm imkanlarına farklı bir boyut kazandırıyor. Şehir merkezine göre daha ılıman bir iklime sahip olan Olur, Oltu, Tortum, Uzundere ve İspir ilçeleri doğaları ve gastronomi turizmine sundukları ürünler ile şehre ayrı bir değer katıyor. Pasinler, Köprüköy ve Aziziye ilçeleri ise termal turizmde öne çıkıyor

Erzurum ve ilçelerindeki ürün çeşitliliği kendisini coğrafi işaret almış ya da buna yönelik potansiyel taşıyan çok sayıda değer ile gösteriyor. Erzurum Kadayıf Dolması, Oltu Cağ Kebabı, İspir Kuru Fasulyesi, Erzurum Civil Peyniri, Erzurum Küflü Civil Peyniri (Göğermiş Peynir), Erzurum Oltu Taşı, Hınıs Fasulyesi, Erzurum Ehram Dokuma Kumaşı, İspir Kaymağı, Erzurum Su Böreği ve Karnavas Dut Pekmezi için coğrafi işaret alım süreçleri tamamlandı. Bunun yanı sıra ilde coğrafi işaret almaya elverişli birçok farklı ürün ve el sanatı da bulunuyor.

 

Erzincan’da Turizm İmkânları

Tunç Çağı’ndan bu yana bir yerleşim merkezi olduğu tespit edilen Erzincan; Urartu, Med, Pers, Helen, Roma ve Bizans gibi çeşitli medeniyetlerin izlerini taşıyor. Erzincan; 1071’den sonra Türklerin eline geçerek Mengücek, Selçuklu ve Eretna dönemlerini yaşamıştır. Şehir, 1473 yılındaki Otlukbeli Savaşı ile Osmanlı hâkimiyetine girmiştir. Erzincan, 1939’da şiddetli bir depreme maruz kalmış ve şehir neredeyse tamamen yıkılmıştır. Depremden sonra yeni bir şehir inşasına başlanarak bugünkü Erzincan şehri meydana getirilmiştir. Oldukça düzenli yapısıyla dikkate çeken şehir nispeten ılıman iklimi ile de konforlu bir yaşam sunuyor.

 

Erzincan’da kayak, dağ kayağı, snowboard, snowkite, snowpark, kar motosikleti, kızak, buzul tırmanışı gibi farklı kış sporu etkinlikleri yapılabiliyor. Özellikle Ergan Dağı Kayak Merkezi, geliştirilen altyapısı ile farklı kış spor ve etkinliklerine ev sahipliği yapma potansiyeli taşıyor. Şehir merkezine 12 km mesafedeki Kayak Merkezi, konaklama altyapısının da geliştirilmesiyle birlikte daha fazla yerli ve yabancı kayak meraklısını ağırlayabilecek. Ergan Dağı Kayak Merkezi havaalanına yakınlığı ile de avantajlı bir konuma sahip.

Erzincan, doğal güzellikleri ve tarihi yapıları ile de dikkat çekiyor. Girlevik Şelalesi, Ekşisu Mesire Alanı, Dumanlı Tabiat Parkı, Otlukbeli Kırmızı Gölü, Mamahatun Kervansarayı, Terzi Baba Türbesi, Kemah Kalesi, Kemaliye Evleri ve Karanlık Kanyon ildeki sayısız turizm değerinden birkaçını oluşturuyor.

Erzincan, doğa ve macera sporları açısından da zengin bir potansiyel barındırıyor. İlde rafting, su kayağı, yamaç paraşütü, wingsuit, trekking, dağcılık, kampçılık, balıkçılık, cirit gibi farklı etkinlikler gerçekleştirilebiliyor.

Erzincan ve ilçelerinde söz konusu sporlara yönelik farklı dönemlerde düzenlenen festivallere ulusal ve uluslararası sporcu ve seyirciler katılım sağlıyor.

Şehir, coğrafi işaret potansiyeli taşıyan ürünler ve el sanatları açısından da zengin. Erzincan Tulum Peyniri, Cimin Üzümü, Erzincan Bakır İmalat ve El İşlemeciliği Sanatı ve Refahiye Balı için coğrafi işaret alım süreçleri tamamlandı. Erzincan; Cengerli Kilimi, Kemaliye Gazenne Dokuması, Tava Leblebisi gibi coğrafi işaret almaya elverişli başka ürün ve el sanatlarını da barındırıyor.

Bayburt’ta Turizm İmkânları

Bayburt’un tarihi M.Ö. 3000’li yıllara kadar uzanmaktadır. Şehir, Azziler tarafından kurulmuştur. Bayburt, daha sonra Med, Pers, Roma, Bizans, Emevi, Saltuklu, Danişmend, Selçuklu, Akkoyunlu, Safevi ve Osmanlı egemenliğinde kalmıştır.

Bayburt; Çoruh Nehri, Baksı ve Kenan Yavuz Müzeleri, Aydıntepe Yeraltı Şehri, Çimağıl Mağarası, Çini Maçin (Bayburt Kalesi) gibi doğal, tarihi ve kültürel zenginliklere sahip. Ayrıca Bayburt’ta önemli kültürel etkinliklerden olan ve özellikle Türk dünyasında ilgiyle izlenen Uluslararası Dede Korkut Şenlikleri geleneksel olarak gerçekleştiriliyor.

Bayburt; Lor Dolması, Tatlı Çorba, Bayburt Taşı, Bayburt Ehramı, Bayburt Kavut Çorbası, Bayburt Ketesi, Bayburt Balı gibi coğrafi işaret almış ürün ve el sanatlarını da barındırıyor.

KUDAKA Bölgesinde Turizm

Bölgemizde elde edilen turizm gelirinin büyük bir kısmı kış turizminden sağlanıyor.

Bahar aylarında bölgeye İran’dan çok sayıda turist geliyor. Ancak bu turistlerin bölgede yaptıkları harcama düzeyi düşük. Bu kişiler genellikle bölgeyi geçiş güzergahı olarak kullanıyor.

Turizm sektörüne yönelik kurumsal kapasitenin ve insan kaynağının daha da geliştirilmesi gerekiyor.

Bölgede çok sayıda turizm hizmeti sağlanabiliyor. Fakat bölgenin ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımı yeterli seviyede değil.

Turizmde hem şehir merkezlerinde hem de şehir merkezleri dışında konaklama imkânlarının çeşitlendirilmesine ve geliştirilmesine ihtiyaç bulunuyor.

Ajansımız, faaliyet yılları içerisinde, bölgede  turizm faaliyetlerini koordine etti, turizme yönelik programlar ile turizmin geliştirilmesine katkı sağladı. Bu kapsamda, bölge turizminin gelişimine katkı sağlayan 150’den fazla proje hayata geçirildi. Söz konusu projeler ile 25 milyona yakın destek sağlandı.

Bölgede turizmin geliştirilmesi amacıyla tanıtım ve koordinasyon faaliyetlerini gerçekleştiren Ajansımız Erzurum’da özellikle kış, doğa, sağlık ve spor turizminin geliştirilmesi adına altyapı programları yürüttü. Erzincan ve Bayburt illerinde özellikle kış, doğa, macera ve kültür turizmi üzerinde yoğunlaşan Ajansımız özellikle  konaklama imkânlarının geliştirilmesine ve hizmet çeşitliliğinin artırılmasına yönelik çok sayıda projeyi destekledi. Turizme ilişkin çok sayıda organizasyon gerçekleştirilerek ulusal ve uluslararası alanda paydaşlar bir araya getirildi. Bu sayede hem bölgenin tanıtımı yapıldı hem de turizmde iş bağlantılarının kurulmasına ön ayak olundu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının koordinasyonunda, Ajans ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile Kültür Yolu Projesi uygulandı. Erzurum Kalesi’nin tüm görkemi ile şehirde daha görünür ve cezbedici bir turizm unsuru haline gelmesi amacıyla yürütülen proje ilk etapta 77 bin metrekarelik alanda uygulandı. Proje kapsamında 17 adet tarihi Erzurum Evi restore edildi. Proje alanının Ulu Camii, Çifte Minareli Medrese ve Üç Kümbetler’e yakın konumda bulunması bu bölgede bir kültür koridorunun oluşmasını sağladı.

Saklı Cennet Projesi ile Bayburt’ta konaklamaya yönelik özgün bir alternatif oluşturuldu. Tesis, özellikle yaz aylarında yurt içinden ve yurt dışından gelen ziyaretçilere hizmet veriyor.

Erzurum, Erzincan, Bayburt bölgesinde turizm sektöründe farklılaşan ve değer yaratan ürün ve hizmetleri geliştirmek, pazarlamak ve sunuma hazır hale getirmek amacıyla Ajansımız, bir sonuç odaklı program tasarladı. 2020-2023 döneminde uygulanmakta olan

Turizmin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı ile;

  • TRA1 Düzey 2 Bölgesi’nde turizm sektörünün hizmet kalitesini ve hizmet çeşitliliğini artırmak,
  • TRA1 Düzey 2 Bölgesi’nin turizm sektörüne yönelik tanıtım, pazarlama ve destinasyon markalaşması çalışmalarını yapmak,
  • TRA1 Düzey 2 Bölgesi’nin turizm kapasitesinin artırılabilmesi amacıyla yeni özel sektör yatırımlarını bölgeye çekmek ve sektöre yönelik girişimciliği geliştirmek amaçlanıyor.

Program kapsamında, 2020-2023 dönemi için, bölgeyi ziyaret eden turist sayısında %10 artış, bölgeye sağlık turizmi kapsamında gelen kişi sayısında %50 artış ve yüksek irtifa sporcu kampları için bölgeyi seçen takım ve sporcu sayısında %25 artış hedefleniyor.

Turizmde Sonuç Odaklı Yaklaşım
Turizmin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı (TURSOP) ulusal ve bölgesel düzeyde turizme yönelik hazırlanan strateji ve planlar ile bütünlük arz ediyor. TURSOP’un uygulanması ile birlikte bölgede daha kaliteli ve çeşitli turizm hizmetleri sunulması planlanıyor. Sektöre yönelik tanıtım, pazarlama ve markalaşması çalışmaları yapılacak. Bölgeye yeni yatırımlar ve istihdam imkanları kazandırılacak. Böylece turizm gelirlerinin halkın farklı kesimlerine yayılmasına katkı sunulacak. 

 

Bayburt Kalesi’ni Daha Ulaşılabilir Kılıyoruz

Bayburt’un önemli tarihi değerlerinden biri olan ve Çini Maçin olarak da adlandırılan Bayburt Kalesi’nin önündeki yolun tarihi ve kültürel dokuya uygun olarak yenilenmesi ile Bayburt'un turizm altyapısının iyileştirilmesi sağlanarak turizm gelirleri ile ziyaretçi sayısı artırılacak. Böylelikle ilin en önemli tescilli tarihi ve kültürel varlığı olan Kalenin korunması ve gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılması sağlanacak. Proje ile birlikte ilin turizm sektöründe rekabetçiliği artırılacak.

 

 

Bayburt’un Manzarası Seyir Terası ile Görücüye Çıkıyor

UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası listesinde yer alan Dede Korkut hikâyelerinin başkahramanı olan Bamsı Beyrek’in ismini taşıyan seyir terası projesi, şehrin hâkim noktası konumundaki Duduzar tepesinde uygulanacak ve bu sayede kültürel miras yaşatılarak gelecek nesillere aktarılacak. Bayburt ilinin sahip olduğu kültür ve turizm değerlerinin etkin bir şekilde tanıtılmasına güçlü bir zemin oluşturulması amacıyla hazırlanan proje kapsamında, Duduzar tepesi eteklerinde 50 metrekarelik seyir terası ve 500 metrekare alana sahip kır kahvesi inşa edilecek. Ayrıca projede 7 km uzunluğunda doğa yürüyüşü parkuru ve 500 m yükseklikte bulunan zipline macera parkı yer alacak.

Tortum Şelalesi’nin Turizm Altyapısı Güçlendiriliyor

Proje ile birlikte yüksek bir turizm potansiyeline sahip olan Uzundere’de; Tortum Şelalesi, Tortum Gölü ve Yarımada çevresinde eksikliği hissedilen doğaya uyumlu bir turistik altyapı oluşturulacak. Proje kapsamında yapılması planlanan Bungalov evler ile Tortum Gölü ve Çevresini Ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerin konaklama sorunu önemli ölçüde giderilmiş olacak

 

 

 

 

Palandöken’de Dağ Safarisi, İp Parkı ve Yapay Çim Kayağı

Palandöken Kayak Merkezi, dünyada şehre en yakın kayak merkezlerinden biri. Yaklaşık 3000’in üzerinde yatak kapasitesine sahip merkezde, ziyaretçilerin gelir düzeylerine göre konaklayabileceği otel seçenekleri bulunuyor. Kayak merkezinde zipline, dev salıncak, insan sapanı, buz tırmanma duvarı gibi adrenalin sporları olarak tanımlanacak aktivite alanları mevcut. Ancak, tesislerin turistler tarafından yılın 12 ayında ziyaret edilebilmesi için ilave tesis yatırımları gerekiyor. Bu proje ile birlikte Palandöken Kayak Merkezinde dağ safarisi, ip parkı ve yapay çim kayağı altyapı tesisleri oluşturulacak.

Refahiye’de Dumanlı İzcilik Kamp ve Eğitim Merkezi Kuruluyor

Refahiye’de eşsiz bir güzelliğe sahip olan Dumanlı Yaylaları içerisinde bulunan bir alanın 150 m'lik Kayak Eğitim Alanı ile entegre bir şekilde altyapı ve üstyapı iyileştirmeleri yapılacak ve bu alanda Dumanlı İzcilik Kamp ve Eğitim Merkezi kurulacak. Bu merkezin daha bilinir hale gelmesi için gerekli tanıtımlar yapılarak bölgeye, Erzincan’a ve Refahiye ilçesine gelen yerli ve yabancı turist sayısının artması sağlanacak.

 

 

 

Tanasor Vadisi’nde Rekreasyon Alanı Oluşturuluyor

Tanasor Vadisi, Kemah ilçesinde tarih ve kültürle iç içe geçmiş doğal güzelliklerin başında geliyor. Taşıdığı tarihi, turistik ve tarımsal ürün zenginliklerine rağmen turizm gelirlerinden yeterince pay alamayan ilçede, Ayazma Tanasor Vadisi'ne yönelik proje ile vadinin altyapı ve üstyapısı rehabilite edilerek turistlerin ziyaretine uygun ve cezbedici bir hale getirilecek. Aynı zamanda bu projeyle Ayazma'nın oksijen seviyesi yüksek ve sağlığa faydalı ortamında sağlık turizmi için bölgeye gelecek turistlere de alternatif bir destinasyon sunulacak.